Δευτ. έως Παρ.: 08:00 - 22:00
Σαβ.: 08:00 - 16:00 | Κυρ.: 09:30 - 14:30
Δευτ. έως Παρ.: 08:00 - 22:00
Σαβ.: 08:00 - 16:00 | Κυρ.: 09:30 - 14:30
Blog
  • Αρχική
03
12
2018

Κολύμβηση & πόνος στο αυτί

Η κολύμβηση εκτός από μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα είναι και πολύ καλή άσκηση για το σώμα μας και την καρδιά μας.

Όσοι κολυμπάμε και το χειμώνα συνήθως επιλέγουμε ένα κολυμβητήριο για να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα που μας ψυχαγωγεί και μας γυμνάζει.

Το πιο σύνηθες πρόβλημα που μας κρατάει μακριά από την κολύμβηση το χειμώνα είναι ο πόνος στο αυτί και πολύς κόσμος σταματάει να κολυμπάει και χάνει όλα τα οφέλη, γιατί νομίζει ότι η κολύμβηση προκαλεί ωτίτιδα.

Λοιπόν, ΟΧΙ, η κολύμβηση ούτε ως άσκηση αλλά ούτε και το νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα.

Πώς να προλάβουμε τον πόνο στο αυτί:

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι μετά την κολύμβηση να μην εκτεθείτε στο κρύο!
Κανόνας Νο 1 είναι να φοράτε μάλλινο σκουφάκι που να καλύπτει τα αυτιά πριν να βγείτε στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Πολύ σημαντικό είναι μετά την πισίνα και το μπάνιο να στεγνώνετε καλά και με προσοχή τα αυτιά ώστε να μην μείνει μέσα νερό.

Μια καλή λύση για να στεγνώσουν εύκολα τα αυτιά είναι να στάξετε μια σταγόνα οινόπνευμα μέσα σε κάθε αυτί και αυτό θα απομακρύνει την υγρασία.

Πολλοί χρησιμοποιούν ωτοασπίδες όταν κολυμπούν, αλλά θέλουν προσοχή στη χρήση τους (πού τις ακουμπάτε, για ποιο αυτί είναι η κάθε μια κλπ) και χρειάζονται και σωστή απολύμανση μετα τη χρήση γιατί αντί να σας προστατέψουν μπορεί να μεταφέρουν διάφορους μικροοργανισμούς και στο τέλος να είναι αυτές που θα σας προκαλέσουν τον πόνο στο αυτί.

Αν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητα αυτιά καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες αλλά ούτε και ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό.

Τι να κάνουμε αν πονάει το αυτί:

Μπορεί η κολύμβηση να μην προκαλεί ωτίτιδα, αλλά αν νιώθουμε πόνο στο αυτί, αποφεύγουμε να κολυμπήσουμε.

Για να ανακουφιστούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: οινόπνευμα ( μια σταγόνα στο αυτί που πονάει) λάδι που έχουμε ζεστάνει ελαφρά (προσοχή! να μην καίει) ή αιθέρια έλαια λεβάντας, βασιλικού ή μέντας ( μια σταγόνα στο αυτί που πονάει) και ζεστά επιθέματα που κρατούν ευχάριστα ζεστό το αυτί μας. Μια άλλη λύση είναι με το πιστολάκι των μαλλιών να φυσήξουμε ζεστό αέρα στο αυτί μας.